Мартеници

Мартеници

22 февруари 2022

Съвременният проблем с мартениците

 

Всяка година на пазара се предлагат нови, и нови, и нови модели мартенички и е голяма радоста и наслада човек да разглежда пъстрите сергии и да избира какви мартенички да подари на своите близки.  

 

Какво обаче се случва след това?

 

Хиляди мартенички се окичват по дърветата. Освен, че стоят там с години и гледката на клонки с провиснали, раздърпани мартеници откровено е грозна, по-сериозните проблеми са други.

 

  • Мартениците се впиват в клоните на дървета и им пречат да растат.
  • Птиците се заплитат в тях.
  • Все по-голяма част от мартениците се изработват от изкуствени материали и съдържат пластмаса в себе си. Дори да паднат на земята, те не се разграждат.

 

 

 

Какво може да направите:

 

  • Купувайте мартеници, които са изработени изцяло от естествени материали – изберете такива от вълна, памук, хартия, дърво.
  • Купувайте мартеници, които са без найлонова опакова – замислете се, каква роля има тя? В най-добрия случай отива директно в коша.
  • Разбира се, най-добре е сами да изработите мартеничките за близките си, а включвайки и децата в това занимание ще спечелите много – уютни споделени моменти и много усмивки.
  • След като вече няма да носите мартениците си – било защото са прекалено много или защото сте видяли първия щъркел – махнете всички пластмасови и метални мъниста от тях. Може да ги използвате отново при направата на мартенички за следващата година или при други проекти с децата.
  • Уверете се, че  останалите мартенички са от вълна/памук/дърво/хартия. Изберете голям камък и сложете мартеничките си под него.  Така те ще се разградят лесно. Легендата гласи, че ако проверите по-късно и под камъка ви има много червеи, то годината ви ще е здрава и плодородна.

 

 

Предлаганите мартенички от Playray са изработени изцяло от естествени материали – вълна, памук, дърво, натурални елементи.

 

Мартеничките пристигат без найлонова опаковка и не съдържат пластмасови елементи.

 

От галерията в статията може да разгледате предлагани от нас модели. 

 

Комплект мартеничка - чесън и червена чушка, подходящ и за най-малките, може да намерите тук. 

 


Една новогодишна история за мъфини, добри дела и още нещо

прочети още

Лимонада с бъз - пленяващ аромат и вкус с обещание за лято, леко тръпчива, леко сладка и караща те да искаш още и още от нея

прочети още

Как да изберем книги, които да предложим на децата ни, когато се учат да четат - споделяме нашия опит

прочети още
ДА вместо НЕ
12 февруари 2022

Ужасно ли е „ужасно хубаво” или е хубаво?

прочети още

Знаете ли, че може да си боядисате яйца с изцяло натурални съставки? Ето нашите – цветовете се получиха невероятни!

прочети още

Заповядайте, за да си поговорим защо е важна ранната връзка на децата с природата и как да я насърчаваме.

прочети още

Какво общо има стоматологията с Playray box? Ще ви кажем - малките пациенти на д-р Мира Иванова ще имат възможността да играят, мечтаят и творят, докато са в чакалнята ѝ.

прочети още

Предколедни игри с Playray box за най-малките

прочети още

Един по-различен KindyRoo урок - игри с природни материали

прочети още

“Идеята да поднесеш на децата забавление и едновременно с това да ги учиш на отношение и любов към природата определено ми допадна. Нейните създатели, които също са родители, са обърнали внимание на всеки детайл и са превърнали кутията както в оригинален начин да изнесеш урок по природознание, така и в отлична възможност да насърчаваш детското въображение и да подхранваш любопитството на малките откриватели.”

прочети още

Усмивки, детски смях и любопитни деца! Една чудна природна работилничка с материалите от Playray box в Offline Café

прочети още

Отварянето на Playray box беше сякаш отваряне на кутия със съкровища... а предметите вътре - най-хубавото съкровище на всички времена. Завладяна съм от това колко е красиво, колко развълнувани бяха децата при откриването на всяка част и колко весело играят с всичко от кутията всеки ден откакто я имаме.

прочети още

"Препоръчвам Playray Box от сърце на всички родители, които предлагат на децата си естествени материали за игра"

прочети още

Мария Пеева, позната като Мама Нинджа, е преводач, писател и блогър с над 78 000 последователи

прочети още

"A Mum Reviews" - един от ТОП 10 блоговете за майчинство във Великобритания за 2018г. според vuelio.com

прочети още